"

Naše žebra jsou v Brně prostě nejlepší!

11. 06. 2020 , aktualizace: 12. 06. 2020 Sdílej na SrdceMoravy

Restaurace U Fidela, kterou najdete v Brně-Líšni, je typickou ukázkou toho, že když se něco dělá poctivě a s láskou k oboru, pak taková činnost překoná všechny překážky, a to i takové, které nejen brněnským restauracím přinesla letošní karanténa.

Značku U Fidela i jejího majitele Arnošta Urbana dobře znají místní, ale i ti, kteří si výlet – například do Mariánského údolí – obohatí o návštěvu vyhlášené restaurace nacházející se v komplexu líšeňského centra. I my z redakce časopisu SrdceMoravy.cz jsme se vydali prozkoumat tajemství jejich vyhlášených žeber či pizzy připravované na italský způsob, tedy v kamenné peci a na dřevě. Průvodkyní nám byla paní Iveta, manažerka restaurace.

Restaurace U Fidela

Paní Iveto, než se z Vás pokusíme vymámit tajný recept na Vaše vyhlášená pečená žebra 😉, musím se zmínit – a dělám to velmi rád – že Vaše restaurace v době karantény významně posílila rozvoz jídla. Navíc rozvážela, a především zdarma dodávala pizzu i další jídla pro zdravotníky, záchranáře, seniory a také zdravotně hendikepované spoluobčany. Proč zdarma?

V prvé řadě bych chtěla poděkovat za celý tým naší restaurace našim zákazníkům, kteří restauraci podporovali i v době pandemie.

A proč jsme rozváželi jídlo zdarma? Měli jsme pocit, že i my – jako restaurace – musíme podpořit ty, kteří to v těchto těžkých chvílích potřebovali.

Dokážete odhadnout, kolik to bylo třeba jen těch pizz, které jste zdarma rozdali?

Troufám si říct, že přes 300 pizz to určitě bylo.

Restaurace U Fidela

Psali jsme: PIZZA ZDARMA: Rozvoz jídla pro pracovníky v sociálních službách


Za mě tedy ještě jednou velký respekt a uznání Vám, panu majiteli i celému týmu Restaurace u Fidela. Když už jsme u toho týmu – jaké lidi si do svého týmu vybíráte? Co musí splňovat člověk, který chce pečovat o Vaše hosty? Na co dáte u pohovoru nejvíc?

Nejdůležitější je pro mě spolehlivost.

Dále vystupování dotyčného člověka, cit pro práci s lidmi a chuť učit se novým věcem.

Při pohovoru pro mě naopak není nejdůležitější praxe – každého nového člena zaučíme a poskytneme mu školení, která ho mohou profesně posunout zase dál. Důležitá ale je ambiciózní a pozitivní povaha, protože práce u Fidela není pro každého. 😉 Se svým týmem číšníků jsme si vytvořili už před několika lety velice kamarádský vztah, a i když je pořád co zlepšovat, vím, že se na ně můžu vždy spolehnout.

Co je podle Vás to, co dělá Fidela Fidelem? Proč se sem hosté vracejí?

Z mého pohledu dělá Fidela Fidelem spoustu aspektů. Naši restauraci převážně navštěvují stálí zákazníci, a ti vyžadují svoje domácí prostředí. Proto jsou pro nás základem přátelské vztahy s našimi zákazníky a umění naslouchat. Díky tomu pak naši skvělí kuchaři mohou pro našeho hosty připravit speciality, na které mají chuť nebo které by si doma neuvařili.

To, co Fidela dělá Fidelem, je v první řadě skvělá kuchyně – to, že vaříme z kvalitních surovin, je samozřejmostí. Navíc běžně pro naše zákazníky připravujeme také akce na jejich oblíbené pití.

Dále pak ve spolupráci s LCOS pravidelně pořádáme již tradiční zábavní akce jako například Pálení čarodějnic pro dospělé i děti, Oktoberfest, Zabijačkové hody či podzimní GulášFest.

A to je pro naše zákazníky velké zpestření 😊 A vzhledem k tomu, že restaurace U Fidela leží uprostřed sídliště, tak tady těmito akcemi navodíme takovou tu tradiční vesnickou zábavu.

Restaurace U Fidela

Značku Fidel najdeme také přímo na výčepu! Čepujete i vlastní pivo?

Ano, náš výčep se pyšní velkým výběrem piveček a mezi nimi je i naše Fidelova 10.

V nabídce však najdeme i další piva. Co se U Fidela nejvíc pije?

U Fidela se pije vše, co čepujeme. 😊 V naší nabídce je například velice žádané pivko „jedenáctka“ Starobrno Medium, Starobrněnský Drak, Louny 12 anebo momentálně velice oblíbený pivní speciál polotmavý Beránek. Pro řidiče máme i čepované nealkoholické pivo Zlatopramen.

A konečně jsme se dostali na ta žebra! 😉 Ten recept asi našim čtenářům neprozradíte… ale o důvod „proč si zajet do Líšně na žebra“ bychom Vás rádi požádali.

Máte pravdu, recept Vám opravdu neprozradíme 😊, ale můžu Vás ujistit, že naše žebra jsou v Brně prostě nejlepší! Naše pomalu pečená vepřová žebírka Spare Ribs jsou vlajkovou lodí naší restaurace, je to prostě top naší kuchyně. Tato žebra jsou masová jak z povrchu kostí, tak i v mezižebří. Glazujeme je třemi druhy marinád – Barbeque, Asijská a mé nejoblíbenější Sweet chilli. Na našich žebrech nenarazíte na žádný tuk ani křupku… jen na skvěle upravené, chutné a šťavnaté masíčko.

Restaurace U Fidela

Úplně se mně začínají sbíhat sliny! Ale ještě se vrátím k tomu omezenému provozu v době karantény. Restaurace U Fidela velmi rychle reagovala na všechna ta omezení v gastro oboru. Bylo vidět, že i když to stálo jistě spoustu úsilí, tak jste se pro hosty snažili udělat po celou dobu maximum. Mám na mysli nejen ten rozvoz, prodej přes okýnko, ale také to, že jste – hned jak to bylo možné – pro lidi otevřeli venkovní stánek s grilováním. Zajímalo by mě, jak na to hosté reagovali?

Víte, každý restauratér měl možnost udělat vše pro to, aby jeho podnik a zaměstnanci tuto těžkou situaci přežili. I my jsme to zkusili. Začátky byly opravdu těžké a náročné. Naši kuchaři jsou zvyklí zdobit každý pokrm na talířích a najednou vše muselo stranou a přišlo „krabičkování“.

Naši číšníci začali rozvážet jídla a já s panem majitelem Arnoštem Urbanem jsme přijímali objednávky na rozvoz u výdejového okénka. Ano, bylo to opravdu náročné, ale zákazníci nás podporovali a chválili, takže nám dodávali sílu pokračovat dál.

Také maminky, které zůstaly s dětmi doma, nám děkovaly, že jsme je v tom nenechali.

No a co se týká našeho stánku? Tak ten byl výhra jak pro naše zákazníky, tak pro nás. My jsme mohli konečně mezi naše zákazníky a oni za námi. A i když to bylo s vysokými hygienickými opatřeními, všichni byli velice rádi, že jsme náš stánek otevřeli. Začali jsme půjčovat deky a zákazníci si na louce dělali pikniky.

Restaurace U Fidela

Na závěr našeho rozhovoru nemůžeme zapomenout na Vaši pizzu – připravovanou pěkně po italsku – v kamenné peci a na dřevě. Jaká je ta Vaše nejoblíbenější?

Já osobně jsem milovníkem italských pokrmů, takže u pizzy u mě vede prosciutto crudo! Což je pizza na bešamelovém základu s italskou sušenou šunkou. Ale jinak mi u nás chutnají všechny pizzy – naše křupavé těsto dělá každou naši pizzu skvělou.

Restaurace U Fidela

A ta vůbec nejoblíbenější z pohledu Vašich zákazníků?

Pánové mají v oblibě pikantní pizzu, což je u nás Mexicana. K pivu si zase dost často dávají Di Birra, kterou milují díky tvarůžkům. Dámy raději pizzu Carbonara nebo Quattro Formaggi. A děti? Ti milují pizzu Hawaii a Prosciutto Cotto s italskou dušenou šunkou.

Děkuji Vám za rozhovor a inspiraci.

Pokud patříte k příznivcům pěnivého moku, dobrého jídla a pohodové atmosféry, pak neváhejte návštívit webové stránky restaurace U FIDELA ZDE.


Jinde na SrdceMoravy