"

Denisa Cziglová: Rakovina má jedno velké pozitivum (2. část)

10. 01. 2020 , aktualizace: 11. 01. 2020 Sdílej na SrdceMoravy

Deniso, v jedné mé oblíbené knize stojí: „Nechť se Tvůj nejtemnější okamžik stane Tvým největším požehnáním, světlem, kterým budeš svítit na cestu sobě i ostatním.” Byl to ten okamžik, kdy jsi v sobě objevila světlo?

Přesně tak. Podepsala bych se pod to. To světlo přišlo, až když jsem měla po druhé velké operaci. Říkám druhé velké operaci, protože spolu s vyndáním a vrácením lebeční kosti jsem měla hlavu otevřenou celkem čtyřikrát. Operace byla náročná, nádor byl hodně hluboko, stejně jako při první operaci mi ho nemohli vyoperovat nádor celý. Zůstalo ho tam asi dva a půl centimetru. A aby toho nebylo málo, nádor byl zhoubný. To už člověk opravdu spadne na dno a máchá se kdo ví v čem.

Ale asi to tak mělo být. Zastavila jsem se, začala nad sebou přemýšlet a uvědomila jsem si, co chci dělat a jak. Tohle beru u rakoviny jako pozitivum.

Co jsi tedy začala dělat jinak?

Udělala jsem maximum pro to, abych se vyhýbala stresu. Ve stresu jsme dneska všichni, ženeme se do extrému, jak tak potřebujeme vydělávat víc peněz a jezdit v drahých autech. Mimochodem, to, jak se máme dobře a jak máme úplně všechno a všeho je dostatek, to je taky obří problém. Ve spoustě věcí je hromada cukru, který nemocem dost pomáhá.

Potkala jsem léčitele, který si poslechl, jak žiji a co jím a řekl mi, že tohle všechno musíme překopat. Přešla jsem na vegetariánství, půl roku jsem byla i vegan. A vysadila jsem úplně cukr. I když mi to dělalo velký problém, protože od dětství jsem měla hrozně ráda buchty a čokoládu.

Pořád žiješ “bezcukrově”?

Dopoledne si dopřeji zdravé cukry ve formě ovoce nebo čerstvého džusu, odpoledne se jim už vyhýbám. Teď frčí raw dorty, když mám chuť, tak si dám raw dort, ale opět se snažím jen občas a jen dopoledne. Odpoledne a vůbec celkově se snažím do svého jídelníčku zahrnout hodně zeleniny.

Denisa Cziglová

Dá se na vegetariánské stravě vybudovat plnohodnotný jídelníček?

Spousta lidí se mě třeba ptá, odkud beru bílkoviny, přitom spousta lidí neví, že hodně bílkovin je třeba v brokolici nebo že taková quinoa je jeden z nejdůležitějších zdrojů bílkovin pro vegetariány a vegany. Zrovna tak různé luštěniny a ořechy. Když jsem před lety potřebovala stravování změnit, hledala jsem na internetu recepty, ale to jich ještě nebylo tolik jako dnes. Seděla jsem u počítače s mrkví v ruce a říkala jsem si, co budu jenom jíst. Pak mě napadlo, že si prostě ty recepty, co jsem měla ráda, začnu nějak překopávat. Tak, aby odpovídaly tomu, co můžu jíst.

Jak se stalo, že jsi své recepty a příběh začala zveřejňovat?

Ze začátku jsem to dělala pro zábavu. Byla jsem na tom hodně špatně fyzicky, abych dělala alespoň něco produktivního, vařila jsem si, fotila, psala. A lidi to začalo zajímat. Kvůli dalším lidem s onkologickým problémem jsem začala sepisovat i svůj příběh. Chtěla jsem být těm lidem oporou. Když se diagnóza stanoví, doktoři jsou většinou dost tvrdí, rodinu to sejme víceméně vždycky. Postupně přišla sem tam nějaká nabídka na objednávku, sem tam nabídka na ochutnávku.

Denisa Cziglová

Kdy přišel nějaký zásadní zlom?

Se soutěží MasterChef. Když jsem ležela v nemocnici, nadávala jsem na nezdravé jídlo. Člověk je nemocný, potřebuje výživu, ale místo kvalitního jídla dostává UHO a barvené potraviny se spoustou cukru. Tehdy jsem si říkala, že kdybych vyhrála MasterChefa, otevřu si někde v okolí nemocnice bistro se zdravým jídlem. Aby si buďto mohli sami lidi z nemocnice chodit o kousek dál, nebo aby jim mohli kamarádi po cestě na návštěvu něco zdravého koupit. S tím jsem do té soutěže šla.

Denisa Cziglová MasterChef

Brzy jsem zjistila, jak šikovní lidé tam jsou. Nebyli to vůbec amatéři jako já, takže mi došlo, že tam si ten svůj sen asi nesplním. Přesto si myslím, že umístit se desátá z šestnácti není špatné. Na to, že jsem tam vařila všechno, i klasická jídla, která jsem nikdy nedělala. Klasiku jsem nevařila totiž ani před nemocí. Když jsem dělala modeling, jedla jsem spíš tam, kde se zrovna naskytla příležitost a bylo mi úplně jedno, co jím, protože spalování mi jelo skvěle. KFC, McDonald’s, bylo to jedno, nepřibrala jsem. Když jsem něco vařila doma, tak špagety.

Deniso, zpátky ke knížce. Co o ní můžeš říct?

Jak to celé přežít a nezbláznit se je moje autobiografie. Píšu o dětství, o prvních dětských láskách. Dost prostoru jsem věnovala mužům, protože si myslím, že muži, co do pozitivních i negativních zkušeností, hráli v mém životě podstatnou roli. Je zde popsaný můj pobyt v nemocnici, každé jednotlivé oddělení. A samozřejmě i stravování. Je to takový návod, jak začít, když se chceme stravovat zdravě nebo co si třeba dopřát, když jíme několik dní za sebou špatně.

Zdravá strava je opravdu lék. Dřív byla takový ten nemocný typ, třikrát do roka jsem brala antibiotika, protože mě položila každá chřipka nebo angína. Za pět let, co jsem se stravuji zdravě a sekla jsem s cukrem, jsem neměla ani zvýšenou teplotu.

Jak dlouho trvalo knížku napsat?

Třeba část z nemocnice jsem měla předepsanou, protože během léčby jsem ten příběh tak nějak průběžně sdílela s lidmi, ale určitě jsem tam nepsala nic ze soukromého života. To jsem začala sepisovat letos v květnu a 11. září jsem knížku odeslala do nakladatelství. Pak začala korektura, musela jsem všechna jídla znovu navařit a někdo zkušenější je pak musel vyfotit, aby to vypadalo lépe, než když to fotí Denisa (smích). Během podzimu to byl dost šrumec, ale stálo to za to. Je to takové moje dítě.

Denisa Cziglová

Kde je možné knížku koupit? Je už k dostání?

Teď už ano, dřív byla dostupná pro předplatitele z Hithitu, kterým chci tímto poděkovat, protože bez nich bych knížku nevydala. Ti knížku dostali přednostně. Ostatní si ji mohou koupit na mém webu Food Therapy by Denisa, na webu knihkupectví Kosmas a brzy by měla být k mání i v prodejnách Kosmas. Z každého prodaného kusu poputuje pět procent na konto Nadačního fondu dětské onkologie KRTEK. Knížka pomohla mně, tak se těším, že pomůže i dětem. 

Tištěnou knihu Jak to celé přežít a nezbláznit se můžete koupit na stránkách Food Therapy by Denisa.

Děkuji za rozhovor a přeji Ti zdraví, sílu a pevnou vůli. 

1. část rozhovoru s Denisou Cziglovou najdete ZDE


Jinde na SrdceMoravy